"بانک مقالات فارسی"

آزمایش 1: گرما چگونه بر اثر تابش منتقل می شود

وسایل آزمایش:

1. صفحه فلزی تابش کننده گرما                1 عدد

2. پایه A شکل                                                          1 عدد

3. میله بلند 50 سانتی متری                    1 عدد

4. گیره قائم                                                              1 عدد

5. گیره نگهدارنده چنگکی                          1 عدد

6. دماسنج                                                               1 عدد

7. چراغ الکلی                                                          1 عدد

شرح آزمایش:

     ابتدا صفحه را توسط پایه به صورت مایل به پایه وصل می کنیم. مخزن دماسنج را در کنار صفحه و در فاصله مناسب تا 5 سانتیمتر از آن قرار می دهیم.

 

az1

 

     چراغ الکلی را روشن می کنیم و زیر صفحه فلزی قرار می دهیم تا آنرا به شدت گرم کند. مخزن دماسنج را در کنار صفحه قرار می دهیم نه در بالا! زیرا اگر در بالا باشد، چون هوای گرم به طرف بالا می رود و به دماسنج برخورد می کند و گرما از راه همرفت به آن منتقل می شود.

     دماسنج کنار صفحه افزایش دما را نشـــــان می دهد. برای اثبات این امر گرما به صورت مستقیم و از راه تابش از صفحه به دماسنج منتقل شده. یک صفحه مقوایی را مقابل مخزن دماسنج قـــرار می دهیم تا جلوی تابش گرما را بگیرد. می بینیم که دمای دماسنج کاهش می یابد.

انتقال گرما از طریق رسانایی هم نمی تواند باشد زیرا هوا رسانای خوبی نیست.

 

آزمایش 2: چکونه بلور درست می شود

وسایل آزمایش:

1. بشر 250 سانتی متری                         1 عدد

2. چراغ الکلی                                                          1 عدد

3. سه پایه                                                                1 عدد

4. توری نسوز                                                           1 عدد

5. همزن شیشه ای                                                 1 عدد

6. زاج سفید (سولفات روی)

7. شکر

8. نمک طعام

9. یک رشته نخ

10. یک قطعه چوب

شرح آزمایش:

     در داخل بشر محتوی آب مقداری زاج سفید می ریزیم و خوب هم می زنیم تا کاملاً حل شود. سپس مقدار دیگری زاج سفید درون بشر ریخته و هم می زنیم. آنقدر این کار را ادامه می دهیم تا دیگر مقدار زاج اضافه در آب حل نشود، یعنی محلول سیر شده ای بوجود آید.

     برای اینکه باز هم زاج بیشتری در آب حل شود بشر محتوی محلول را روی یک پایه و توری نسوز قرار داده و توسط چراغ الکلی به آن کمی حرارت می دهیم. آب گرم بیشتر از آب سرد قدرت حل کنندگی دارد و مقدار بیشتری زاج را درون خود حل می کند. 

     بشر را از روی سه پایه برداشته و یک قطره کوچک زاج را به انتهای یک رشته نخ ببندید. و آنرا در محلول سیر شده زاج توسط یک نخ آویزان کنید. مدتی این ظرف را در جایی قرار دهید تا اصلاً تکان خورد. دهانه ظرف را برای جلوگیری از ورود گرد و غبار توسط یک نایلون می پوشانیم. پس از مدتی متوجه می شویم که بلور انتهای نخ از اندازه اولیه خود بزرگتر شده است.

نتیجه: ذرات زاج سفید در محلول سیر شده زاج در آب به دور هسته زاج جمع می شوند. برای تهیه نبات از همین طریق استفاده می شود. این آزمایش را می توان با محلول شکر و نمک نیز انجام داد. 

 

az2

 

آزمایش 3: چگونه می توانید به وجود پروتئین در غذا پی ببرید

وسایل آزمایش:

1. لوله آزمایش                                                          1 عدد

2. پودر ژلاتین یا سفیده تخم مرغ

3. محلول آمونیاک

4. قطره چکان                                                           2 عدد

5. چراغ الکلی                                                          1 عدد

6. اسید نیتیرک

شرح آزمایش:

     کمی سفیده تخم مرغ یا پودر ژلاتین را در یک لوله آزمایش ریخته سپس توسط قطره چکان چند قطره اسید نیتریک به آن اضافه می کنیم. در این حالت تغییر رنگی مشاهده نمی شود. لوله آزمایش را توسط چراغ الکلی گرم می کنیم. رنگ محلول زرد می شود.

     چند قطره محلول آمونیاک بدرون لوله می چکانیم رنگ محلول به رنگ نارنجی در می آید که معرف وجود پروتئین است.

نتیجه: تغییر رنگ لوله آزمایش از زرد به نارنجی در حضور آمونیــــــاک معرف وجود پروتئین می باشد.